הפעם נתבונן על חילזון השדה:
חילזון זה נפוץ בטבע באגן הים התיכון ומערב אירופה, מצפון מערב אפריקה וחצי האי האיברי עד למזרח אסיה הקטנה וצפונית לאיים הבריטים, ובכלל זה גם בישראל. מין זה התפשט לאזורים אחרים בעולם ונהפך לנפוץ גם בהם.
הוא אינו בסכנת הכחדה אך בתי הגידול שלו הולכים ומתמעטים.
עונת החורף היא אחת מארבע עונות השנה. זו העונה עם הימים הקצרים ביותר (יחד עם הסתיו) והטמפרטורות הנמוכות ביותר
עונת החורף מביאה איתה שינויים רבים וביניהם שינויים בצמחייה ובבעלי חיים.
ע"מ לשרוד בתקופת החורף בעלי חיים רבים פיתחו מנגנוני הישרדות שונים:
- אחד האפקטים השכיחים יותר בקרב בעלי חיים ובייחוד בקרב ציפורים הוא הגירה או נדידה. בחורף הישראלי ניתן לצפות בנדידת ציפורים למדינות החמות יותר באזורי אפריקה המשוונית.
- בעלי חיים רבים נכנסים ל"שנת חורף"- מצב של פעילות מטבולית מזערית, בעלי חיים כגון דובים, עטלפים, צפרדעים ונחשים נכנסים לתרדמת חורף ויוצאים החוצה רק בעונות החמות.
- בעלי חיים מסוימים אוגרים מזון במיוחד לתקופת החורף: בונים, סנאים ועוד.
- זנים מסוימים של בעלי חיים משנים את צבעם או את צבע פרוותם על מנת להיות מוסווים טוב יותר.
- בעלי חיים פרוותיים מגדלים פרווה עבה וצפופה יותר בחורף, עובדה המשפרת את יכולת שימור חום הגוף שלהם, פרווה זו נושרת עם בוא האביב.
- בעלי חיים מסוימים מנצלים את יתרונות השלג כגון יכולת הבידוד שלו ומתחפרים במחילות על מנת לשמור על חום גופם.
והפעם נתבונן על חילזון השדה:
חילזון זה נפוץ בטבע באגן הים התיכון ומערב אירופה, מצפון מערב אפריקה וחצי האי האיברי עד למזרח אסיה הקטנה וצפונית לאיים הבריטים, ובכלל זה גם בישראל. מין זה התפשט לאזורים אחרים בעולם ונהפך לנפוץ גם בהם.
הוא אינו בסכנת הכחדה אך בתי הגידול שלו הולכים.
גוף החילזון רך ורירי, בצבע אפור-חום. גוף החילזון יכול להיכנס כולו לתוך הקונכייה כאשר החילזון בתרדמת או כאשר הוא מרגיש מאוים.
הוא בעל ריאה, לב, כליה ומערכת עיכול.
על ראש החילזון 4 בחנינים, כאשר הזוג העליון מצויד בעיניים המבחינות בין אור לחושך. והזוג התחתון קטן יותר ומכיל איברי מישוש וריח.
מהירותו המקסימלית של חלזון הגינה היא 1.3 סנטימטר לשנייה (כ-47 מטר לשעה או 0.047 קמ"ש)
החילזון צמחוני וניזון מחומר אורגני הנמצא באדמה, קליפות עצים וצמחייה. הוא יכול לאכול כמעט כל צמח או פרח.
בקיץ נכנס החילזון לתרדמת, לשם הקטנת אבדן הנוזלים הוא מתחפר בקרקע ויוצר ציפוי על פתח הקונכייה שעוזר לו לשמור על לחות. בחורף הוא מנצל את התקופה הלחה והקרה לפעילות, אכילה והתרבות.
הוא הרמפרודיט, ובעל תאי רבייה (גמטות) הן של זכר והן של נקבה. ההזדווגות נמשכת מספר שעות (בדרך כלל 4-12) ובמהלכה שני החלזונות מחליפים זרעונים. ההטלה מתרחש כ-3 עד 6 ימים אחרי ההפריה. בכל הטלה מטיל החילזון בממוצע כ-86 ביצים כדוריות ולבנות בתוך גומה בעומק מספר ס"מ אותה הוא חופר באדמה. הביצים מכוסות באדמה, ריר וצואה. כעבור שבועיים נולדים הצאצאים ותוך שנה-שנתיים מגיעים לבגרות.. תדירות ההטלות תלויה בתנאי מזג האוויר, טמפרטורה ולחות. במזג אוויר נעים ולח החילזון יכול להטיל ביצים פעם בחודש.
חלזון הגינה משמש כמזון למספר רב של בעלי חיים אחרים בהם יונקים קטנים, ציפורים, לטאות, צפרדעים, נדלים וחרקים טורפים.
הוא נחשב כמזיק לחקלאות.
לאחרונה לצערי צבר חלזון הגינה פופולריות כמרכיב העיקרי בקרמים וג'לים לעור, הנמכרים בקרב הקהילה הלטינית ומשמשים לטיפול בקמטים, צלקות, עור יבש ואקנה