אופטימיות היא שם המשחק?

האופטימיסט רואה בכל קושי הזדמנות, בעוד הפסימיסט רואה בכל הזדמנות קושי וינסטון צ'רצ'יל.

אופטימיות, מושג שטבע הפילוסוף מקס מור, עשויה להיות מרכיב חשוב באישיותנו. מבחינים בין אופטימיות פסיבית לבין אופטימיות דינמית :

אופטימיסטים פסיביים יושבים בבית ואומרים, הכול יסתדר לטובה. הם מצפים שאנשים אחרים יפתרו בשבילם את הבעיות. הם לא מרגישים כל צורך לנקוט בעצמם פעולות אלה או אחרות. הם מרגישים טוב, החשיבה שלהם חיובית, אבל הם לא יודעים איך להפוך את המחשבות שלהם לפעולות.

אופטימיות דינמית, ובניגוד לפסיבית, היא פרקטית. אין היא רק צורת מחשבה, אלא היא עמדה אקטיבית, מחזקת ובונה שיוצרת את התנאים הנדרשים להצלחה, על ידי כך שהיא פועלת בהתאם לאפשרויות וההזדמנויות הקיימות במציאות. אופטימיות כזאת היא מרכיב חשוב יותר באישיותו של האדם, ומחקרים מראים שאנשים שמחזיקים בעמדה אופטימיסטית דינמית מצליחים יותר בעבודה, בלימודים, ובכלל, הם סובלים פחות מדיכאון, משיגים מטרות רבות יותר, מגיבים טוב יותר למצבי לחץ ומתמודדים בהצלחה גדולה יותר עם מחלות פיזיות.

האם אני אופטימיסט או פסימיסט?

נתבונן בתמונה הבאה (מבלי לגלות את נושא הפעילות):

מה אני רואה שם? איזה מצב מתואר בתמונה? מה התמונה הזו גורמת לי להרגיש?

איזו כותרת הייתי נותן לתמונה?

נראה מה בחרו המשתתפים לראות בתמונה – את העובדה שהחיה שוכבת בתוך פח זבל, או האם בחרו לראות צד חיובי- שובבות, יצירתיות, הפיכה של משהו שלילי לדבר חיובי – פח המשמש כמיטה.

נזהה את סגנון המחשבה שלנו – אופטימי או פסימי?

האם הסגנון הזה הוא משהו שמאפיין אותי בדרך כלל, או האם זה משתנה מיום ליום, ממצב למצב…

נפתח את קלפי מעגלי החיים – כל אחד בוחר מעגל חיים שרלוונטי אליו כרגע ונתייחס אליו בהקשר של אופטימיות.

איזה סגנון מחשבתי אני נוקט בתוך מעגל החיים שבחרתי? האם אני בדרך כלל פסימי, אופטימי- אם אופטימי- איזה אופטימי אני? פסיבי או דינאמי? האם אני נוקט במנטרה של הכל יהיה בסדר ומסתפק בזה, או האם אני פועל ומייצר לעצמי תנאים להצלחה?

מה יכול לעזור לי להיות יותר אקטיבי?

ניתן להשתמש גם בקלפי מצבים- באילו מצבים אני נוטה לאופטימיות? אילו מצבים יכולים לעזור לי בהתמודדות ואילו מצבים משתקים אותי?

האם יש מצבים שבהם אני מצליח להיות יצירתי ולהפוך את השלילי לחיובי?

ניתן להתייחס גם לבעל החיים שבתמונה- החמוס:

מתן מידע על החמוס והתייחסות לתכונותיו- שובב, חברותי, אינו פחדן, אינו מזדקן, נמרץ, אינטיליגנטי, תקשורתי… מה בתכונות הללו מחבר אותנו לאופטימיות? איזו תכונה הייתי מאמץ לעצמי? אילו תכונות אישיות דרושות כדי להיות יותר אופטימי והאם ניתן לייצר אופטימיות?

ניתן גם להשתמש בקלפי החיות- איזו חיה אני כשאני מרגיש אופטימי? איזו חיה אני כשאני פסימי?

חשיבה קבוצתית משותפת- מה יכול לגרום לנו להיות אופטימיים? איזו צורת חשיבה דרושה? האם אופטימיות היא תמיד דבר חיובי או האם היא עלולה גם להכשיל אותנו? האם קרה לי פעם שהאופטימיות הכשילה אותי? מה למדתי מכך?

חשבה וכתבה ענת קציר המדהימה, מטפלת בעזרת בעלי חיים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *